Ing. Hana Málková
O tom, jak si v České republice stojíme ve spotřebě ryb, jste se mohli dočíst v tomto článku.
Stručně a jednoduše řečeno - jsme na tom dost špatně. Dle výživových doporučení bychom měli sníst 400 g ryb týdně, což průměrný Čech neplní ani ze třetiny.
A proč tomu tak je? Důvodů je několik, ne všechny jsou však opodstatněné a věříme, že po přečtení tohoto článku třeba vezmete ryby na milost, pokud jste je doposud pravidelně do jídelníčku nezařazovali.
Složitá příprava
Češi si často na rybách nepochutnávají, protože je prostě neumí správně připravit. Ryba neznamená jen kapr na Vánoce nebo rybí filé, i když i tyto varianty se dají připravit kvalitně a chutně. Inspirujte se mnoha recepty, které můžete najít na různých internetových stránkách, kuchařkách, nebo si jen nechte poradit od někoho zkušenějšího ve vašem okolí. Základ je vždy kvalitní surovina, připravit chutný pokrm už potom není nic složitého.
Vysoká cena ryb
Častým argumentem je vyšší cena. Je pravda, že čerstvé ryby mohou být dražší, ale vždy záleží na druhu a lze sehnat i poměrně levné kvalitní druhy ryb. Cena za kilogram sladkovodní ryby je někdy i nižší než za hovězí či vepřové maso. Mezi levnější druhy sladkovodních ryb patří například kapr, amur, tolstolobik nebo pstruh. Kvalitní a levné ryby seženete přímo v rybářství a sádkách. Někdy lze tyto ryby koupit i na eshopech.
Ale i v některých supermarketech lze koupit kvalitní produkty za rozumnou cenu, skvělé jsou také ryby v Makru. A nemusí se jednat nutně o rybu čerstvou, i mražené ryby, konzervy a rybí výrobky mohou být kvalitní a přitom cenově dostupné. Z mořských ryb je levnější makrela, sleď, mořská štika nebo sardinky. Ryby kupujte celé, které vyjdou levněji než vyfiletované.
Ryby obsahují těžké kovy a další toxické látky
Ano, některé ryby, zejména ty, které jsou ulovené u ústí velkých řek, kam se dostávají městské splašky, nebo říční ryby některých oblastí jihovýchodní Asie, mohou obsahovat toxické složky (například rtuť). Na našem trhu je však nezávadnost ryb kontrolována Státní veterinární správou. A pokud se budeme řídit pravidlem jíst ryby 2x týdně a střídat více druhů, tak se jejich konzumace nemusíme vůbec obávat.
Sladkovodní ryby nejsou tak dobré jako mořské
Mořské ryby přináší sice více benefitů zejména v podobě omega-3 nenasycených mastných kyselin a jódu, ale neznamená to, že by sladkovodní ryby nebyly kvalitní. I ty nám přináší spoustu prospěšných živin a je vhodné je do jídelníčku zařadit společně s rybami mořskými. Výhodou je, že je i u nás můžete sehnat opravdu čerstvé.
Ryby v ČR nejsou kvalitní
Určitě je pravda, že se na českém trhu objevují i méně kvalitní produkty. Pokud však správně vyberete, tak lze sehnat i kvalitní ryby, a to nejen sladkovodní, ale i mořské. Více o správném nákupu ryb si řekneme v samostatném článku.
Ryby obsahují kosti
Obsah kostí bývá pro někoho nepříjemností, která ho dokáže od konzumace ryb snadno odradit. Je vhodné vybírat takové druhy ryb, které lze velmi snadno vykostit - např. pstruh či většina mořských ryb.
Některé druhy, jako například kapr nebo cejn, mají velké množství malých kostiček, které lze odstranit obtížněji.
Ryby mi nechutnají
Ryby mají specifickou chuť. Snažte se konzumovat ryby vždy co nejčerstvější a pokud vám rybí chuť vadí, vybírejte méně aromatické druhy. Rybí "pach" se dá částečně zneutralizovat citronovou šťávou a výhodné je používat při přípravě i různé bylinky a koření. Velmi dobře bývá přijímán například tuňák, losos, candát nebo pstruh. Naopak tradiční kapr patří mezi aromatičtější druhy.
Jediným pádným argumentem, proč ryby vyloučit z jídelníčku, je zdravotní hledisko. Pokud jste na ryby alergičtí, tak se bez nich bohužel budete muset obejít. O to více ale dbejte na kvalitu vašeho jídelníčku, aby i bez ryb obsahoval vše potřebné.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
...(i další díly)...
Což o to, já taky neumím ryby nijak extra připravovat - obvykle je to na pánvi s něčím - míchaná zelenina, nebo rajčata, cibule a bazalka, nebo uzené a hermelín či eidam, nebo česnek nebo hořčičná omáčka. Nebo cibule a oregano.
Taky se dají dělat ryby na kmínu, ale ten já nerada.